Dr.Buk János
kardiológus és belgyógyász szakorvos
Jászberény, Gyöngyösi út 52.
Tel.: 06-57-412-526
Mobil: 06-20-9518-292


Belgyógyászati vizsgálat:Általános vizsgálat
részletes kikérdezés, fizikális vizsgálat,
EKG készítés,  gyógyszeres javaslat, életmód tanácsadás, gyógyszerfelírás.
EKG vizsgálat:
EKG
a szív vizsgálatára alkalmas műszeres eljárás, a szív elektromos tevékenységének vizsgálata. Tájékoztatást ad a szív ritmusáról, a szívben történő ingerület képzéséről, az ingerület vezetéséről, és ezek zavarairól. Az EKG alkalmas a szív ereinek (koronária) vizsgálatára, friss és lezajlott keringési zavarok kimutatására. Megítélhető a szívizom állapota, gyulladások, izomelfajulások, megvastagodások, hegek mutathatók ki.24 órás EKG (Holter) vizsgálat:
Holter vizsgálat
24 órára felhelyezett hordozható EKG készülékkel történik, alkalmas a szív működésének 24 órán át történő vizsgálatára, különösen különböző ritmuszavarok, vérkeringési zavarok kimutatására.
Egy EKG felvétel általában mindösszesen 10 - 20 másodpercet rögzít. Ez a nap huszonnégy órájának tört része.
A legtöbb ritmuszavar időszakosan jelentkezik, így gyakran előfordul, hogy nem látható az EKG felvételen. Ezért kell alkalmazni a 24 órás Holter EKG felvételt. Ez a rendszer 24 óráig az összes szívütést rögzíti, amit számítógépes rendszer segítségével értékelünk. Hasonló módon válik értékelhetővé, ha a nap folyamán bármikor koronária artéria szűkület talaján vérellátási zavar lép fel (angina). A vizsgálat alkalmas a terápiás eredmények ellenőrzésére is.24 órás vérnyomás monitor (ABPM) vizsgálat:
ABPM
24 órára felhelyezett automata vérnyomásmérő készülékkel történik. Ez egy hordozható elektromos vérnyomásmérő készülék, amit a beteg nyakába akasztunk, és egy  felkarra helyezett mandzsetta segítségével automatikusan, az előre beprogramozott időben, nappal és éjszaka megméri a vérnyomást és számolja a szívverést (pulzust). A vizsgálat alkalmas a vérnyomás és pulzus értékek 24 órán át történő folyamatos rögzítésére, ami a  magas vérnyomás kivizsgálásához, a kezelés beállításához szükséges.A vérnyomás értéke nem állandó,  a szükségletnek (pl. fizikai, pszihés állapot) megfelelően -  bizonyos határok között változik, ezért szükséges alkalmanként a folyamatos mérés. Az így kapott értékekből következtetni lehet számos olyan körülményre, ami az egyszeri méréseknél rejtve maradnak.
Kerékpár terheléses vizsgálat:
Kerékpár Terhelés
folyamatosan, egyre nehezebben hajtható kerékpár
ergométeren végzett  EKG vizsgálat. Alkalmas a szív funkcionális állapotának felmérésére, a szív
koszorúereinek vizsgálatára, valamint bizonyos
ritmuszavarok vizsgálatára.
A mellkasi fájdalom (angina) oka a szív koszorúereinek szűkülete. Gyakran a nyugalomban készített EKG-n eltérést nem látunk, de terhelés közben megjelennek a koszorúerek keringés zavarának jelei. Bizonyos ritmuszavarok is csak növekvő terhelés közben jelennek meg, vagy éppen tűnnek el. A vizsgálat alapján fontos következtetések vonhatók le, és a  kezelés ennek megfelelően állítható be. A szív funkcionális állapotának mérése a szívizom különböző betegségeiben mérhető. Fontos lehet sportolók teljesítő képességének kimutatásában.Doppler ultrahang vizsgálat:
az alsó végtag ereinek vizsgálata, (érszűkület, vénák betegségei, trombózis, visszértágulat stb.)
Cukorbetegek, dohányos emberek különösen veszélyeztetettek az alsó végtagok érszűkületének bekövetkezésében. Ezen elváltozás időben történő felismerésére, a beállított kezelés eredményességének megítélésére alkalmas vizsgálat.

 


Vércukor, általános vizelet vizsgálat: tesztcsíkkal.